Lisie sprawki

Babeczki na Dzień Mamy i Taty

Pod koniec czerwca w żłobko-przedszkolu Małego Liska odbył się Dzień Mamy i Taty. Były występy dzieciaków, a później festyn. Występ grupy żłobkowej polegał na obecności na scenie, podczas gdy starsza grupa śpiewała. Byliśmy zachwyceni.

W ramach festynu był konkurs na „Małe co nieco”, w którym wzięłam udział i po długich namysłach upiekłam babeczki marchewkowe i szpinakowe. Nie wygrałam, ale dostałam laminowany dyplom za uczestnictwo. Dobre i to.

Poniżej przepisy na babeczki – nie zwycięskie, ale mimo to smaczne.

Babeczki szpinakowe

img_8420

Szpinak pełni tutaj rolę naturalnego barwnika, bo w smaku babeczki są waniliowe.

Składniki:

  • 200g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 ¼ szklanki mąki krupczatki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody i zblendować.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać olej cienką strużką dalej miksując. Dodać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia (ciągle miksując). Na koniec dodać szpinak i krótko wymieszać łyżką.

Ciasto przelać do foremek i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 min.

 

Babeczki marchewkowe

img_8418

Składniki

  • 200g marchewki startej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać olej cienką strużką dalej miksując. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia (ciągle miksując). Na koniec dodać cynamon, przyprawę do piernika, startą skórkę z pomarańczy oraz marchewkę i wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto przelać do foremek i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 min.

Dekoracja

Babeczki były pyszne i kolorowe, ale żeby były jeszcze ładniejsze zrobiłam krem śmietanowy wg poniższej receptury i obsypałam je na koniec kolorowym cukrowym maczkiem.

Składniki

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki żeby zaczęła tężeć. W międzyczasie śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i schłodzoną galaretkę.

img_8426

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s